субота, 3. март 2018.

Low Company o Subinom albumu "Wayang"

Čoveče! Zaustavi se i prepusti ovom fantastičnom arhivskom otkriću koje je objavio Offen Music!

Ovo je očaravajuća, narko-romantična, dub-oka muzika četvrtog sveta: poliritmički tehno, minimalistički sinti i bombardujući bitovi koji nam stižu pravo iz mašte Mitra Subotića - Sube.

Fantastični eksperimenti koje je Subotić radio pod pseudonimom Rex Iusivii već su predstavljani na prethodnim izdanjima Offena, ali ti radovi nekako padaju u senku "Wayanga", dvostrukog albuma koji je Suba snimio u Sao Paulu 1995. godine.

Zadivljujuća od prvog do poslednjeg snimka, uobličena tako da snažno potresa sve osim onih koji ne umeju da slušaju: Wayang krije čudesne, raskošne melodije koje nagoveštavaju novo vreme iako se oslanjaju na tamniji i hladniji zvuk Detroita, teške bas-linije, cut-up vokale i guste slojeve udaraljki Afrike koje čine da se ova muzika kreće od urbanog fanka do "My Life In the Bush of Ghosts" (Eno & Byrne) i Liquid, Liquid, etno-psihodeličnog regea koji je Jah Wobble svirao u 'Lagos fazi' i usporenih bitovi koji zvuče kao da su ih stvarali Smith & Mighty u garažama St.Paul kvarta.

Zaista, mogli bismo se zapitati da li je ovo preteča hip-hopa i kako bi svetska produkcija zvučala da se ovaj album zaista pojavio u godini kada je sniman, odnosno 1995.

Kompletan tekst dostupan je
 ovde >>


Нема коментара:

Постави коментар